Sports Centre Changing Room Refurbishment

The Junction Sports Centre Gym Changing Room and Shower Refurbishment

A Changing room and shower area refurbishment finished product is as influenced by the design, as it is the skill and competence of the fitting team. Lan Services Limited recently completed such a project at the Junction Sports Centre in Broadstone. Installing a number of high end and unique changing room fixtures to create a stylish and modern area within the gym.

The Junction is a YMCA run, family sports and fitness centre with a swimming pool, gym, tennis courts and kids’ soft play area. Unfortunately the male gym changing room and shower facilities had suffered a small fire in December the previous year, damage was fortunately only localised to the changing room however.

Changing Room Design

The client’s primary requirement was for the damaged facilities to be reinstated during the changing room refurbishment. Commercial Washrooms our sister company developed a ‘red and grey’ design concept for the changing room refurbishment. Red and grey are the sports centre’s corporate colours as presented on the clients most recent marketing material and the design concept was well received.

This concept was presented in 3D computer rendered designs and 2D cad drawings of the proposed layout produced by Lan Services Limited. The 2D CAD drawings help demonstrate the imagined use of space and how the available area would be optimised. Particularly useful considering the space had to facilitate a changing area with lockers, shower cubicles, toilet cubicles, urinals, sauna and steam room.

Refurbishment & Fit Out

When the project was given the green light by the client the fitting team began the process of recommissioning the room first, building works in the changing room included ensuring the ceiling was fit for the application of false ceiling.

Unlike usual washroom refurbishment works there was no existing furniture to rip out and remove. This had all been disposed of by the client during the clean-up operation after the fire. However whilst the room was structurally sound, due to the fire there was remedial works required. Such as pulling up the existing flooring and replacing electrics.

Changing Room, Toilet & Shower Specification

The fitting of the commercial washroom, gym lockers and benches and all the other areas within the space was straightforward. A custom made solid surface changing room bench was commissioned and installed surrounded by z-lockers. Z-lockers provide space for a gym bag and shoes to be placed in the locker with enough space for the gym user to hang their clothes up.

Solid grade laminate (SGL) toilet cubicle panels, vanity units and shower cubicles were specified for the changing room refurbishment project. The material is impervious to water and is the only material suitable for use so close to a sauna and steam room.  The Junction is also a public gym, and SGL panels are the most vandal resistant to of all the cubicle materials.

The colours throughout the changing room. Into the shower cubicle area and toilet facilities are in keeping with the initial 3D design concepts. While the steam room and sauna area was left with its natural timber appearance for aesthetics.

Each of the shower cubicles features a generous changing area within the cubicle in front of the showering area. With the shower area featuring a glass bi fold partition door, luxurious chrome shower fittings and large rain shower style head.